Welcome Here
Selamat Menjenguk dan Terima Kasih !!! This is our PRELOVED blog and you also can have a order here .. Any question please visit me in my shoutbox ya ♥

My Post


ShoutBOX


Kek Batik for my sayanggggggg ♥
Thursday, 24 January 2013

Learn how to make "KEK BATIK"

 
Video nih aku rembat dari YOUTUBE .. **boleh CLICK dekat perkataan YOUTUBE tuh kalau nak tengok lebih jelas .. Aku tengok semue video yang berkenaan dengan kek batik sbb nak cari care yang simple and cepat untuk buat kek batik nih .. Sumpah , tkpenah suke pon kek nih .. Sanggup cari dekat Youtube sbb laki aku tuh suke sgt dekat kek nih KATENYEEEE ... Untuk jage hati tersayang , tknk dea lari so try to make the best laaaa .. Nnti nak try buat , bagi dea makan ..Dea tknk makan , humm , keceweeeeeee lah ! Nmpk mcm senang , tp tktahu lah nak buat nti senang ke susah ..

♦ Bahan-bahan untuk membuat kek batik ♦
☺ Biskut Marie - 350g dipatahkan (agak2 jeh)
☺ Butter - 375g (dlm 3bar)
☺ Milo - 15 sudu penuh
☺Telur 3 biji
☺Susu Pekat Manis 1/2 cawan
☺ Coklat Masakan - 400g
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
**Extra Note : - Susu Pekat Manis tuh boleh juga kite tukarkan gune gula ,
    byk mane tgk kite suke manis macam mane ..

                         - Coklat Masakan pulak kite boleh gune Cocoa Powder atau 
           Serbuk Koko ..tp kalau gune serbuk koko rasenye
                      mungkin pahit sikit kalau salah sukat ..so , nk lagi sedap
gune jeh coklat masakan oke ..
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

♦ Cara-cara membuat kek batik ♦
☻Campur semue bahan dalam kuali KECUALI Biskut Marie
☻Hidupkan api , nak hidupkan awal2 pon boleh jgk sbnrnye 
☻Kacau bahan2 semue tuh sampai sebati ,larut 
☻Dah larut , korg rase lah kot2 kurang manis , kurang rase
☻Kalau terlalu manis , boleh tambah air okayy 
☻Kacau , kacau , kacau sampai mendidih
☻Dh mendidih , tutup api dan masukkan biskut marie
☻Kacai sampai semue biskut dh diselaputi dgn coklat tadi
☻Lpstuh , masuk dlm loyang .
☻Tekan2 sikit , bagi dea padat and mampat okay 
☻Sejukkan dalam suhu bilik dulu
☻Lpstuh baru masuk dalam peti sejuk 
☻Dah siapppppppppppppp ! SENANG kan ?

Inilah rupe kek batik yang dah siap ..Nampak sedapkann ..Walaupun aku tk buat lagi tapi aku EXCITED nak share sekali , sbb nampak macam senang .. Ingatkan susah nak buat kek nih .. Berlagak macam dh master jeh buat kek nih kan ? HAHA . Nak kongsi ILMU lah , ape salahnye .. oke , SELAMAT MENCUBE !


Older Post | Newer Post